Wat is een Volkstuin?

Wat is een volkstuin ?

Een volkstuin is een stukje grond waarop je bloemen, kruiden, fruitbomen en groenten kunt planten en telen. Op Tuinpark Nieuwe Levenskracht huur je de tuin en het huisje wordt jouw eigendom. Je kan hierin overnachten in de periode van april tot oktober.

Een groep volkstuinen samen vormt een vereniging. Tuinpark Nieuwe Levenskracht is zo’n vereniging. Het belangrijkste aspect van een volkstuin is het tuinieren. Als je een volkstuin huurt zal je je er dus van bewust moeten zijn dat de tuin op de eerste plaats komt.

Tuinieren in de volkstuin is actieve recreatie, waarbij de werkzaamheden zich niet beperken tot de eigen tuin. Die strekken zich uit tot het terrein van het gehele tuinpark. Iedereen draagt zijn steentje bij aan de vereniging en het park.

Is een volkstuin wat voor mij ?

Tuinieren is een actieve bezigheid waaraan je veel plezier kunt beleven. Het inrichten en bijhouden van de tuin en het huisje, samenwerken met de natuur, de frisse lucht, de gezelligheid, dit alles kan veel voldoening geven.

Maar onderschat niet wat zo’n tuin betekent. Regelmatig onderhoud voorkomt dat de tuin verandert in een wildernis. Elk seizoen vereist zijn specifieke werkzaamheden, zoals planten en zaaien, onkruid wieden, grasmaaien, snoeien, bladeren harken, spitten en harken enz. En ook het huisje vraagt onderhoud: schoonmaken, schilderen, dakgoot reinigen en meer.

Naast het bijhouden van de eigen tuin draagt elke volkstuinder bij aan het onderhoud van het park of doet werkzaamheden voor de vereniging. Het tuinpark kan alleen bestaan dankzij de inzet van ieder lid. Bijvoorbeeld het ’algemeen werk’, zoals de maandelijkse werkbeurt heet: tien keer per jaar samen twee uur werken op de zaterdagochtend.

Besef, voordat je aan een volkstuin begint, wat het inhoudt. Maak eens een praatje met een volkstuinder, zij of hij zal je van alles kunnen uitleggen.

Wat kost dat ?

De rijkdom van het hebben van een volkstuin in Amsterdam is onbetaalbaar. Maar om een idee te geven zijn dit globaal de te verwachten kosten:

– Aanschaf tuin en huisje
Het huisje, de opstallen en de beplanting zijn eigendom van de tuinder. Bij overdracht van een tuin bepaalt de Bouw- en taxatiecommissie de waarde. Die hanteert daarvoor tarieven die de Bond van Volkstuinders voorschrijft. Zo blijft de aanschaf van een volkstuin bereikbaar voor velen, omdat er geen marktwaarde gehanteerd wordt.

Een huisje in goede staat kost, afhankelijk van de grootte en de faciliteiten, tussen de €3000 en €9000. De inventaris wordt niet meegetaxeerd. Hierover kunnen de koper en verkoper zelf onderhandelen. De koper is niet verplicht de inboedel over te nemen.

De Tuintaxatiecommissie taxeert de beplanting. De commissie kijkt daarbij naar het aantal en de staat van de bomen en struiken en andere aangelegde natuurlijke tuinonderdelen. De prijs voor een gemiddeld beplante tuin is circa €300.

– Inschrijfgeld
Je schrijft je eerst in als lid bij de Bond van Volkstuinders (zie bij ‘Inschrijven)’. De contributie bij de Bond bedraagt € 42,15 per jaar. Bij inschrijving op ons tuinpark betaal je éénmalig €25 inschrijfgeld.

– Jaarlijkse huur, contributie en bijdragen
Elk jaar betaalt de tuinder huur voor de grond, collectieve verzekering, watergeld, ozb-belasting, contributie, bijdragen voor de vereniging en voor voorzieningen op het tuinpark. Voor een gemiddelde tuin op tuinpark Nieuwe Levenskracht is dit ongeveer €700 per jaar.

– Onderhoud van de tuin en het huisje
Tuinieren is een hobby en kost geld. Je kunt het zo duur maken als je wilt, of je houdt het simpel en vindt het een sport om met weinig middelen veel te bereiken. Hou in ieder geval wel rekening met de aanschaf van noodzakelijk tuingereedschap, planten enz. Ook zal het onderhoud aan het huisje kosten met zich meebrengen, zoals verf/beits, schoonmaak- middelen, inrichting.

– Verblijf
Er is geen elektriciteitsnet op tuinpark Nieuwe Levenskracht. Kookgelegenheid, warm water, een lichtje in het donker, daarvoor gebruik je eigen butagas en/of zonnepanelen. Butagas is in flessen verkrijgbaar in de tuinwinkel op het complex.

– Adviezen
Gevraagd én ongevraagd advies alsmede commentaar van medetuinders en bestuur zijn GRATIS !

Neem contact met ons op

Vragen, suggesties of opmerkingen?

Neem contact met ons op