Bont Zandoogje

Het bont zandoogje (Pararge aegeria) is een prachtige vlindersoort die behoort tot de familie van de zandoogjes (Nymphalidae). Deze vlinder is wijdverspreid in Europa en delen van Azië en wordt vaak aangetroffen in bosrijke gebieden, open bossen, graslanden en tuinen.

Wat het bont zandoogje zo herkenbaar maakt, is zijn karakteristieke uiterlijk. De bovenkant van de vleugels heeft een warme oranjebruine kleur met donkere vlekken en een witte band langs de randen, terwijl de onderkant van de vleugels een opvallend bont patroon heeft dat lijkt op de schors van een boom. Dit camouflagemechanisme maakt het bont zandoogje goed gecamoufleerd wanneer het op boomstammen of op de grond zit.

Deze vlinders voeden zich met nectar van verschillende bloemen, en ze hebben een vliegperiode die zich uitstrekt van het vroege voorjaar tot in de herfst. Ze zijn vaak te vinden in zonnige open plekken in bossen en bloemrijke graslanden.

Het bont zandoogje draagt bij aan de schoonheid van de natuur en speelt een rol in bestuiving, waardoor het een waardevolle bewoner is van diverse Europese ecosystemen.